Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se u nás dělá z hokeje taková věda?

Lední hokej. Dvě slova, která většině světa nic neříkají. Lední hokej. Sport, který je většině zeměkoule naprosto ukradený a kterému naprostá většina lidí nerozumí. Lední hokej. Sport, který navážno a opravdu na světové úrovni, dě

Přiznám se, že mám hokej také rád. V oblasti sledování sportu jej ve svém pořadí řadím na druhé místo, hned za fotbal. Sice daleko za fotbal, ale na druhé místo. Ale i přesto je potřeba si přiznat, že se v podstatě jedná o regionální sport, který dělá vážně šest zemí světa a další dvě až tři se o to snaží. Ale to je tak všechno. Není to sport na globální úrovni jako fotbal, házená, tenis nebo atletika. A přesto se u nás z toho dělá neskutečná věda.

Ano, to každoroční mistrovství také prožívám. I když už asi ne tak vášnivě jako před lety. Přeci jen systém každoročního turnaje je trochu moc na takhle malé množství týmů, které mohou reálně uspět. Každý rok jde vlastně jen o to, kdo ze šestky Česká republika, Rusko, Kanada, Finsko, Švédsko a USA si rozdělí medaile a jaká bude jejich hodnota. Jednou asi tak za deset let, se čistě náhodou podaří do této společnosti proniknout Švýcarsku nebo Slovensku. Jenže to jde opravdu jen o štěstí a dalších několik let jde zase jen o souboj té nejlepší šestky.

Na mistrovství je spousta naprosto zbytečných zápasů, což se vám třeba na šampionátu ve fotbale nestane. Trošku mi to vzdáleně připomíná Mistrovství světa ve florbalu. Tam se hraje taky hafo zápasů, přitom každý, kdo jen trochu sleduje sport, tak už dopředu ví, jak to dopadne. Vždycky bude finále hrát Švédsko s Finskem a o třetí místo Česká republika se Švýcarskem. A ke stejnému vyvrcholení vždy spěje i hokejový šampionát. Jen tam je těch zemí šest a ne čtyři.

Teď na povrch vyplouvá o českém hokeji spousta různých kauz a špín. Samozřejmě je to všechno spjaté s českým mistrovstvím, jinak by nikdo takovou špínu nevytahoval. Popravdě, jsem docela zvědavý, jak dopadne ta divná figurka v podobě Palaščáka, protože tahle kauza byla vytažena v hodně zvláštním čase těsně před šampionátem. Jak jinak si totiž něco podobného vysvětlit, když tento člověk má tu nahrávku nějaké dva roky? Osobně si myslím, že stejně rychle jako se objevila, tak stejně rychle zmizí. I když bych si samozřejmě přál, aby byl pan Palaščák potrestán za nabízení úplatku a stejně tak trenér Růžička, pokud se mu přijetí úplatku prokáže.

Tento hnus, ohledně dávání úplatků, mi přijde úplně praštěná. Naprosto si jako rodič nedokážu představit, že bych někomu dal peníze, aby stavěl mé dítě. Co je ten rodič za člověka? Jakou má morálku a jak chce ty své děti nějak slušně vychovávat? Přece jim nemůže jít příkladem tím, že nezáleží na tom, co umíš, co znáš, ale jen na tom, co si umíš zajistit nějakým švindlem. Ano budu chtít, aby moje děti sportovaly. A ano, byl bych rád, kdyby kluk hrál fotbal. Ale popravdě, kdyby za mnou kdokoliv z nějakého klubu přišel s tím, že hrát bude jen v případě, že budu platit, okamžitě bych to tam zabalil. A kluka bych dal buď jinam, nebo na jiný kolektivní sport.

V České republice se prostě hokej strašně přeceňuje. Schválně se zkuste zeptat někde v Jižní Americe, Austrálii, Africe, nebo ve většině Asie, jestli znají Crosbyho, Jágra nebo Ovečkina. A pak se ve stejných oblastech zeptejte na Ronalda, Messiho nebo třeba Čecha. Uvidíte ten obrovský rozdíl a najednou vám nějaký lední hokej přijde jako úplně maličký sport.

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 4.6.2015 11:20 | karma článku: 21,82 | přečteno: 2072x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma: 36,01 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Korupce z českého fotbalu nikdy nezmizí

Už je to nějaký čas, co byl zadržen Roman Berbr. Českými médii se okamžitě rozjela kampaň, podle které to byl jediný zlosyn v českém fotbalu a prý teď bude vše jen růžové. Nebylo před Berbrem, nebude ani po něm.

2.1.2021 v 16:11 | Karma: 30,59 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

Poslední dobou se ve fotbale probírají dvě kauzy. Obvinění Berbra a zastavení ligy. Obě dvě „kauzy“ spojuje to samé. Jen samé výmluvy.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Proč tolik pláče kvůli správnému rozhodnutí?

Slavia včera nepostoupila do LM. Přišla tím o velké miliony a rozjel se velký slavistický a mediální lynč hlavního rozhodčího. Slovinec a celý jeho národ, to dokonce schytal i z evropského parlamentu.

1.10.2020 v 13:10 | Karma: 21,25 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Šlesingr a Hrušínský se projevili jako naprostí....

Koronavirus, který před pár dny ještě zesměšňoval každý, kdo uměl otevřít hubu, momentálně ochromuje celý svět. Za Čechy se jako naprostí jájínkové projevili především dva. Pan Šlesingr a pan Hrušínský.

12.3.2020 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3392x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik