Jakub Zeman

Jak moc se lže v českých médiích?

19. 01. 2016 7:30:00
Média mívají obrovskou moc. I ta česká, i když v porovnání s velkými státy jsme jen malým konzumentem. Přesto i v České republice se média dopouštějí lží, kterými se snaží hrát zejména na city.

Nejčerstvějším případem mediálních lží je případ odebrání holčičky norskými úřady. První článek o případu vyšel před týdnem, dvanáctého ledna. V první řadě byl článek naprosto neprofesionální. Byl napsaný jednostranně, bez jakékoliv reakce druhé strany. Podobné věci jsou naprosto nepřípustné i v regionální žurnalistice, natož u celostátního média a u podobně závažného tématu. Přesto vše samozřejmě zapůsobilo a stádo v diskuzi začalo vyskakovat a vyhlašovat Norům pomalu válku.

Co je ale horší, v článku se objevily očividné lži. Zde je přesné znění jedné věty z prvního článku - „Rodiče byli podle výboru o odebrání dítěte vyrozuměni na Štědrý den“

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/barnevern-odebral-devitimesicni-holcicku-michalakova-pfa-/domaci.aspx?c=A160112_130214_domaci_hro

Informace, která měla opět vyvolat další citové výlevy a ještě větší účast nevědoucího publika. Podařilo, spravedlivé rozhořčení pod článek bylo ještě větší a odůvodňované tím, jak si někdo může dovolit odebrat dítě na Štědrý den.

Po necelém týdnu ovšem vyšel další článek. Matka si prý nepřeje, aby se za ní přimlouval a bojoval stát. Když pominu to, že za tím důvodem může být cokoliv, co nemá přijít na vědomí české veřejnosti, objevila se v článku zajímavá informace. Opět přidávám přesnou citaci z článku - "Pravda to není. Maximálně je to hodně přehnané. To dítě odebrali kolem 12. listopadu. Matka se poté obrátila na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí (UMPOD) a ten se jí ozval až ke konci listopadu, když už bylo o odebrání dávno rozhodnuto. Krajská komise potvrdila odebrání 20. listopadu "

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/odebrani-ditete-barnevern-norsko-dqk-/domaci.aspx?c=A160118_152930_domaci_hro

Tuto informaci prohlásil člověk z Petičního výboru. Tedy ze stejného výboru, který podle novinářů minulý týden tvrdil úplně něco jiného. Zajímalo by mě, kdo v případu lže? Je to novinář, nebo snad Petiční výbor?

Ať je to kdo chce, je to odporné a hrubě neetické. Jde o účelové zkreslování skutečnosti, které má zapůsobit na hlupáky, kteří informace čtou. Vše též svědčí o tom, že případ zdaleka není tak jednoznačný a jednoduchý, jak si člověk přečte od českého novináře. Jak jsem psal před týdnem, je velmi jednoduché udělat si názor podle nějakého článku. Daleko těžší je ovšem zapojit vlastní hlavu a nevěřit každému písmenu, které si v médiích přečtu. Ale chápu, že to se příliš lidem nechce. A média na to stále sází.

Autor: Jakub Zeman | karma: 21.51 | přečteno: 827 ×
Poslední články autora