Tak dlouho na Růžičku něco hledali, až našli

Celý případ je podivný a zvláštní od samého začátku. Počínaje jeho načasování, přes hlavní aktéry až k jeho vyústění. Jak vše bude pokračovat dál, mají v rukou už jen české soudy.

Do Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a v Ostravě zbýval necelý měsíc. Reprezentaci se připravovala na probíhajících kempech a trenéři přemýšleli, kdo všechno ještě přijede z NHL. Fanoušci už dávno skoupili všechny vstupenky na české zápasy a téměř celá republika byla natěšena na blížící se hokejový svátek. Do této atmosféry je zveřejněno jakési sestříhané video, které má dokazovat, že Vladimír Růžička, v době svého působení ve Slavii, údajně bere úplatky.

První, co mě už tenkrát napadlo, kdo vše zorganizoval a proč s videem přišel zrovna necelý měsíc před domácím šampionátem. Proč zrovna v tu dobu, když natočené video se týká doby a situace z před několika let? Asi nejsem sám, komu je jasné, že vše nebylo z hlavy jakéhosi pana Palaščáka. Ostatně, co si myslet o člověku, který nabízí půl milionu, aby mohl jeho klouček mlátit klackem do kusu gumy. Sám mám kluka. Miluji fotbal a určitě by se mi líbilo, kdyby ho hrál třeba na nějaké vyšší úrovni. Ale nikdy a to zdůrazňuji, bych nedal ani korunu, jen aby ho nechali v nějakém ligovém klubu. To ať to hraje raději na nějaké amatérské úrovni. Ale asi si, na rozdíl on některých rodičů, nepotřebuji přes dítě něco dokazovat. I současné vyústění případu naznačuje, že je za celým případem něco víc než jen nějaký údajně zhrzený tatínek.

Ale vraťme se k videu. Je srandovní, že účelově sestříhané video může v této republice brát někdo jako důkaz. Osobně v práci vedu desítky různých obchodních jednání a schůzek, které kdyby někdo tajně natočil a poté chytře sestříhal, klidně by to mohlo vypadat jako bavení se o úplatcích. Během jednání totiž několikrát přichází různé dotazy na peníze a na cenu. Šikovný střihač by z něčeho podobného mohl udělat zajímavé video a při tom o nějaké korupci nemůže být řeč.

Nicméně i takového zfušovaného videa se česká média chytla a na jeho základě rozjela neskutečnou honbu na Růžičku a masáž na veřejnost. Nebudeme si nic nalhávat, Vladimír Růžička nikdy nepatřil a nepatří mezi největší oblíbence českého národa a novinářů. Už jen tím, že jim nechodil na tiskové konference. A média si to moc dobře pamatovala. Tlak vyvíjený směrem ke svazu a k trenérovi před startem MS byl naprosto nesmyslný. A vše na základě sestříhaného videa. Podle mě by měl seriózní novinář podobné video hodit do koše a ne ho zveřejňovat a ještě s ním na někoho tlačit. Možná pro tým bylo řešením, aby Růžička těsně před šampionátem odstoupil a nechal vše odtrénovat asistenty. Jsem ovšem rád, že to neudělal. Český novinář si nezaslouží, aby mu bylo ustupováno.

Že nešlo o korupci, bylo jasné od samého začátku. Pan Palaščák se teď vyjádřil, že je zklamaný, jak vše dopadlo. Upřímně, netuším, z čeho je zklamaný. Možná z toho, že nebude i on obviněn z korupce. Myslím si, že může být sakra rád, že nakonec Růžičku obvinili ze zpronevěry a ne z korupce. A právě finální obvinění ukazuje, že za vším zdaleka nestál nějaký Palaščák, ale někdo úplně jiný. Jestli pak se někdy dozvíme, kdo ve skutečnosti tahal za nitky a kdo se potřeboval Růžičkovi pomstít?

 

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 28.1.2016 8:09 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1025x