Zeman chce znovu kandidovat. To je dobrá zpráva.

Česká republika měla ve své krátké historii celkem tři prezidenty. Kdo z nich byl nejlepší a proč je vlastně dobře, že chce Miloš Zeman znovu kandidovat?

Informace přišla pouze zprostředkovaně od Zemanových přátel. Prý se rozhodl opět kandidovat i v následující přímé volbě. Asi nejde o nejlepší zprávu pro hysterické politiky z řad sněmovny a senátu, stejně jako pro ještě hysteričtější sluníčkáře nejrůznějšího ražení. Zeman byl dobrou volbou už poprvé. Pokud se proti němu nepostaví kvalitní kandidát, bude dobrou volbou i podruhé.

Naše malá republika si za necelá tři desetiletí své existence užila v prezidentském úřadu celkem tři pány. Dva byli voleni poslanci a posléze i senátory, třetí už byl volen lidem. Pokud jde o krátké zhodnocení z mého pohledu, tak první se příliš nepovedl. Bohužel se na jeho rozhodnutích podepsalo, že byl zvolen za výrazné pomoci komunistů. Proto také tuto stranu nezakázal, ač jediný mohl a měl k podobnému rozhodnutí mandát celé republiky. Mezi jeho nejostudnější kroky počítám i odsouhlasení „humanistického bombardování“ tehdejší Jugoslávie. Tehdy jsem se za něj opravdu styděl. Myslím si, že se hodně změnil i změnou první dámy a že změna neproběhla k lepšímu. Když pan Havel jako prezident začínal, měl neskutečnou podporu lidu, o které se ostatním prezidentům může jen zdát. Jak s ní ovšem naložil, je věc druhá.

Po Václavu Havlovi přišel na Pražský hrad jiný Václav, Klaus. Klaus měl spoustu názorů, s kterými jsem se s ním dokázal úplně přesně ztotožnit. Například o Evropské unii. Až po letech se ukazuje, že měl Klaus o nesmyslnosti této instituce pravdu. Mě osobně byl sympatičtější nejen vystupováním a názory, ale i tím, že byl sportovec. Svého sportu se nevzdal ani v nové funkci. Ale hlavně, nedělal věci, za které by se za něj, jako za představitele státu, musel člověk stydět. Samozřejmě, že leckdo namítne „chilské pero“, ale zde jde spíše o úsměvnou historku než o nějaký vážnější problém. Klaus byl ve své funkci dvě volební období a dovolím si tvrdit, že v krátké historii naší republiky, zůstává pořád tím nejlepším prezidentem, jakého jsme doposud měli.

Zatím poslední přišel na řadu Miloš Zeman. Pan Zeman je prvním prezidentem voleným v přímé volbě. Upřímně řečeno, přímá volba se příliš nepovedla. Ostatní kandidáti nesahali Zemanovi ani po kotníky a on měl úlohu docela usnadněnou. I když média spekulovala, že jasným vítězem finálové volby se stane kníže, dopadlo vše úplně jinak. A řekněme si, že je to dobře. Pan kníže by se vrátil na cestu Václava Havla a to jsem si opravdu nepřál. Zeman možná někdy svými výroky působí poněkud venkovsky a neohrabaně, ale v podstatě říká, co si většina lidí myslí. Nesnaží se nikomu zalíbit, i když asi ví, že podobné názory mu ve sluníčkářské společnosti mohou způsobit jen problémy.

Samozřejmě někdy už i přestřelí. Jako například naposledy s kalašnikovem. Nicméně většinou mají jeho názory hlavu a patu. Nová přímá volba prezidenta se pomalu, ale jistě, blíží. Sám jsem zvědavý, kdo se tentokrát proti panu Zemanovi představí. Pokud bude sestava stejně slabá jako minule, může si Miloš Zeman klidně nechat v Lánech vybaleno.

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 28.1.2016 17:25 | karma článku: 34,22 | přečteno: 1514x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95

Jakub Zeman

Trpišovský mimo realitu

13.8.2019 v 17:28 | Karma: 16,75

Jakub Zeman

Jak jsem bořil mýty o Chorvatsku

2.8.2017 v 17:36 | Karma: 22,73

Jakub Zeman

Sparta si to zvorala v zimě

31.7.2017 v 17:58 | Karma: 24,44

Jakub Zeman

Pane Lavičko, tohle se vám nepovedlo

25.6.2017 v 16:50 | Karma: 34,78
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik