Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sparta si to zvorala v zimě

Sparta Praha má problém. Nakoupila hráče za stamiliony a brzy nebude vědět co s nimi. A přitom v zimě měla ideální šanci pojmout všechno úplně jinak.

Sparta a pan Křetínský se rozhodli pojmout letošní léto i celou sezonu poněkud ve velkém. Ve velkém především díky utrácení. Utrácením za neobvykle velký realizační tým a stejně tak za nesmyslně velký nákup posil. Už rozsah realizačního týmu působil nezvykle. Tolik asistentů a dalších technických pracovníků je dle mého úplný nesmysl. Co potom tedy dělá hlavní trenér, když na každou činnost má někoho? Na co v českých podmínkách dva trenéry brankařů? To tři nebo čtyři brankaře nezvládne jeden chlap?  

Až teprve poté přišel zlatý hřeb celé změny. Nakupování hráčů. Nový trenér na první tiskovce prohlásil, že si chce přivést dva až tři hotové hráče. S tím člověk i souhlasil a Sparta něco podobného prostě potřebovala. Ze začátku to také vypadalo vše velmi sympaticky. Ovšem to, kam se to nakonec zvrhlo, je naprosto nesmyslné. Podobný způsob prostě nemůže fungovat. Přivést deset nových chlapů je naprostá hloupost i u Sparty, která na tom nebyla vůbec dobře. Někteří z hráčů jako například turecký stoper Kaya nebo slovenský brankář Dúbravka navíc ani náhodou nemají požadovanou úroveň. Ještě, kdyby příchody byly částečně s českými hráči, kteří znají zdejší prostředí. Ale přivést deset zahraničních hráčů je prostě krok úplně vedle.  

Podobný způsob doplňování kádrů by nefungoval ani v zahraničních velkoklubech. Dovedete si představit, že si nový trenér Realu, Chelsea, Manchesteru nebo Bayernu přivede najednou deset nových chlapů a ještě k tomu cizinců? Ani tam by něco podobného nemělo šanci na úspěch. A to všechna jmenovaná mužstva, oproti těm českým, nehrají ta nejdůležitější utkání hned na začátku sezony. Sparta to prostě pokazila. Osobně nevěřím tomu, že odvetu se Srby doma zvládnou tak, aby postoupili. A přitom v zimě měla obrovskou šanci a příležitost udělat všechno jinak. A správně.  

Stačilo jediné. Aby se vedení velmi tvrdě a důsledně postavilo za trenéra Holoubka. A aby i Holoubek byl podstatně tvrdší ve svém rozhodování o hráčském kádru a o složení realizačního týmu. Mužstvo za sebou sice mělo jen průměrný podzim v lize, ale velmi dobrý podzim v evropské lize. Nechali za sebou italský a anglický klub a toho měli naplno využít. Dát veřejně i před kabinou trenéru Holoubkovi plnou důvěru a naprosto volné ruce ve výběru spolupracovníků. Holoubek měl z kabiny vymést Dočkala (ten stejně nakonec šel), Michala Kadlece a Lafatu. A počkat, jak se k tomu postaví ostatní. Buď by se pánové Vácha a Václav Kadlec se svojí žárlivostí srovnali, nebo by šli také. Pro Spartu by to absolutně žádná škoda nebyla.  

Z realizačního týmu vypoklonkovat všechny Hejkaly, Svobody, maséry i kustody a přivést si svůj vlastní realizační tým. Takové řešení by mělo nejen smysl, ale i koncepčnost. A je obrovskou chybou pánů Křetinského a Kotalíka, že se k problému podobně nepostavili a dopustili stav, který pak nastal. Křetinského by to stálo o cca 500 milionů méně a výsledky včetně výkonů, by rozhodně horší nebyly. Navíc by tu byl ten obrovský vklad do budoucnosti.

Sparta udělala obrovskou revoluci, která se zasekla hned v úvodu. Pokud se ve čtvrtek v odvetě nestane zázrak, zůstane mužstvu s posilami za půl miliardy česká liga a Mol cup. Je možné, že na Slovácko, Jihlavu, Brno a další to bude stačit. I když například Bohemka teď ukázala opak.  Ale je to opravdu to, proč Křetínský revoluci dovolil a zaplatil?

Autor: Jakub Zeman | pondělí 31.7.2017 17:58 | karma článku: 24,44 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma: 36,01 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Korupce z českého fotbalu nikdy nezmizí

Už je to nějaký čas, co byl zadržen Roman Berbr. Českými médii se okamžitě rozjela kampaň, podle které to byl jediný zlosyn v českém fotbalu a prý teď bude vše jen růžové. Nebylo před Berbrem, nebude ani po něm.

2.1.2021 v 16:11 | Karma: 30,59 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

Poslední dobou se ve fotbale probírají dvě kauzy. Obvinění Berbra a zastavení ligy. Obě dvě „kauzy“ spojuje to samé. Jen samé výmluvy.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Proč tolik pláče kvůli správnému rozhodnutí?

Slavia včera nepostoupila do LM. Přišla tím o velké miliony a rozjel se velký slavistický a mediální lynč hlavního rozhodčího. Slovinec a celý jeho národ, to dokonce schytal i z evropského parlamentu.

1.10.2020 v 13:10 | Karma: 21,25 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Šlesingr a Hrušínský se projevili jako naprostí....

Koronavirus, který před pár dny ještě zesměšňoval každý, kdo uměl otevřít hubu, momentálně ochromuje celý svět. Za Čechy se jako naprostí jájínkové projevili především dva. Pan Šlesingr a pan Hrušínský.

12.3.2020 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3392x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik