Jakub Zeman

Sparta si to zvorala v zimě

31. 07. 2017 17:58:08
Sparta Praha má problém. Nakoupila hráče za stamiliony a brzy nebude vědět co s nimi. A přitom v zimě měla ideální šanci pojmout všechno úplně jinak.

Sparta a pan Křetínský se rozhodli pojmout letošní léto i celou sezonu poněkud ve velkém. Ve velkém především díky utrácení. Utrácením za neobvykle velký realizační tým a stejně tak za nesmyslně velký nákup posil. Už rozsah realizačního týmu působil nezvykle. Tolik asistentů a dalších technických pracovníků je dle mého úplný nesmysl. Co potom tedy dělá hlavní trenér, když na každou činnost má někoho? Na co v českých podmínkách dva trenéry brankařů? To tři nebo čtyři brankaře nezvládne jeden chlap?

Až teprve poté přišel zlatý hřeb celé změny. Nakupování hráčů. Nový trenér na první tiskovce prohlásil, že si chce přivést dva až tři hotové hráče. S tím člověk i souhlasil a Sparta něco podobného prostě potřebovala. Ze začátku to také vypadalo vše velmi sympaticky. Ovšem to, kam se to nakonec zvrhlo, je naprosto nesmyslné. Podobný způsob prostě nemůže fungovat. Přivést deset nových chlapů je naprostá hloupost i u Sparty, která na tom nebyla vůbec dobře. Někteří z hráčů jako například turecký stoper Kaya nebo slovenský brankář Dúbravka navíc ani náhodou nemají požadovanou úroveň. Ještě, kdyby příchody byly částečně s českými hráči, kteří znají zdejší prostředí. Ale přivést deset zahraničních hráčů je prostě krok úplně vedle.

Podobný způsob doplňování kádrů by nefungoval ani v zahraničních velkoklubech. Dovedete si představit, že si nový trenér Realu, Chelsea, Manchesteru nebo Bayernu přivede najednou deset nových chlapů a ještě k tomu cizinců? Ani tam by něco podobného nemělo šanci na úspěch. A to všechna jmenovaná mužstva, oproti těm českým, nehrají ta nejdůležitější utkání hned na začátku sezony. Sparta to prostě pokazila. Osobně nevěřím tomu, že odvetu se Srby doma zvládnou tak, aby postoupili. A přitom v zimě měla obrovskou šanci a příležitost udělat všechno jinak. A správně.

Stačilo jediné. Aby se vedení velmi tvrdě a důsledně postavilo za trenéra Holoubka. A aby i Holoubek byl podstatně tvrdší ve svém rozhodování o hráčském kádru a o složení realizačního týmu. Mužstvo za sebou sice mělo jen průměrný podzim v lize, ale velmi dobrý podzim v evropské lize. Nechali za sebou italský a anglický klub a toho měli naplno využít. Dát veřejně i před kabinou trenéru Holoubkovi plnou důvěru a naprosto volné ruce ve výběru spolupracovníků. Holoubek měl z kabiny vymést Dočkala (ten stejně nakonec šel), Michala Kadlece a Lafatu. A počkat, jak se k tomu postaví ostatní. Buď by se pánové Vácha a Václav Kadlec se svojí žárlivostí srovnali, nebo by šli také. Pro Spartu by to absolutně žádná škoda nebyla.

Z realizačního týmu vypoklonkovat všechny Hejkaly, Svobody, maséry i kustody a přivést si svůj vlastní realizační tým. Takové řešení by mělo nejen smysl, ale i koncepčnost. A je obrovskou chybou pánů Křetinského a Kotalíka, že se k problému podobně nepostavili a dopustili stav, který pak nastal. Křetinského by to stálo o cca 500 milionů méně a výsledky včetně výkonů, by rozhodně horší nebyly. Navíc by tu byl ten obrovský vklad do budoucnosti.

Sparta udělala obrovskou revoluci, která se zasekla hned v úvodu. Pokud se ve čtvrtek v odvetě nestane zázrak, zůstane mužstvu s posilami za půl miliardy česká liga a Mol cup. Je možné, že na Slovácko, Jihlavu, Brno a další to bude stačit. I když například Bohemka teď ukázala opak. Ale je to opravdu to, proč Křetínský revoluci dovolil a zaplatil?

Autor: Jakub Zeman | karma: 24.29 | přečteno: 785 ×
Poslední články autora