Slavia je jako bezdomovec, který nečekaně vyhrál balík

Stalo se něco už skoro nečekaného. Někdo koupil už téměř potopenou Slavii a napumpoval do ní slušný balík. Ta se teď začala chovat jako bezdomovec, který vyhrál miliony v loterii a vůbec neví, co s nimi.

Slavia je klub, který bez diskuzí do ligy patří. Poslední roky ovšem neuvěřitelně živořil a pohyboval se na samé hranici nejen sestupu, ale i zániku. Od dob, kdy postoupil do Ligy Mistrů a vyhrával domácí tituly už uběhl nějaký čas. Dokonce ani stadion, na kterém hraje své zápasy, mu nepatří. Najednou se ovšem objevil hodný a movitý strýček z Číny, který vykoupil klub od stávajícího majitele Řebíčka a začal do něj sypat peníze.

Nový majitel začal samozřejmě personálním obsazením. Jako spolumajitel klubu se představil pan Šimáně. Abych se přiznal, absolutně jej neznám, takže nemám ani šanci se k němu jakkoliv vyjádřit. Další osoby už jsou daleko známější. Jako jakýsi zástupce čínského majitele byl jmenován Jaroslav Tvrdík. Pokud si dobře pamatuji, jemu šlo výborně držení deštníku. S vedením firmy už je daleko daleko horší. České aerolinie se z jeho manažerského vedení vzpamatovávají dodnes. Nevím, co nového majitele vedlo k tomu, že zrovna on se stal v podstatě tváří nové Slavie. Vystupuje za ní na twitteru, dává prohlášení tisku o plánovaných posilách atd. Mám obavu, že zde se někdo pořádně sekl.

Na pozici sportovního ředitele přišel pan Jinoch. Myslím si, že v jeho osobě jde o fotbalově schopného funkcionáře. Nicméně jeho dosavadní kroky při získávání posil mi hlava moc nebere. Když si probereme jednotlivé posily, zjistíme, že Slavia přivedla jen průměrné hráče z průměrných a slabších ligových klubů. Žádnou bombu, kterou fanouškům slibovali. Jako první přišel Hušbauer. Nic proti němu, ale jemu vyšel za celou kariéru jeden rok ve Spartě. Poslední rok prakticky vůbec nehrál a když ano, nestálo to za nic, jako například v Pardubicích. Ve všech předchozích klubech pohořel, stejně jako za poslední rok v Itálii a ve Spartě.

Dalšími posilami jsou Barák a Linhart. Dva mladší hráči, kteří určitě hned nebudou použitelní do základní sestavy. Barák něco odehrál v Příbrami a celkem slušně. Linhart je průměrný hráč z podprůměrného druholigového týmu. Těžko říct, jaký význam může mít pro budoucí, nebo snad okamžité, úspěchy Slavie. Pak přišly dvě hvězdičky, kterým vyšel jeden půlrok v lize. Železník a Mešanovič jsou určitě slušní hráči, ale rozhodně ani oni dva nejsou žádná top bomba, kterou Tvrdík a spol. slibovali. Navíc mít čtyři útočníky, když trenér hraje většinu zápasu na jednoho, je docela nesmysl.

Jednou z posil je i krajní obránce z Mladé Boleslavy Bořil. Nevím, ale asi je to jediný hráč, kterého chtěl v boji o čelo tabulky Jarolím uvolnit a Slavia po něm hned skočila. Poslední posilu mi hlava už vůbec nebere. Brankář Pavlenka je určitě slušným gólmanem, ale je v podstatě úplně na stejné úrovni jako Berkovec. Ligový nadprůměr jsou oba a proto nějak nechápu, jak tam spolu budou existovat. Zejména, když Slavia nehraje ani národní pohár. Podobná věc nemůže dělat dobrotu, vždyť úplně vyrovnanou brankářskou dvojici nemají ani nejlepší evropské kluby. Všude je jasně určena jednička a dvojka.

Slavia se prostě chovala jako nečekaně zbohatlý bezdomovec. Očividně si s plným měšcem neví moc rady a kupuje hlavně fotbalisty, co chtějí do Slavie jít. Ten bezdomovec by také začal nakupovat litry krabičáku a pak by mu bylo nehorázně zle. Trochu doufám, že Slavia tak velkou kocovinu mít nebude, ale zatím dala překvapivě přednost kvantitě před kvalitou.   

Autor: Jakub Zeman | sobota 9.1.2016 17:20 | karma článku: 10,53 | přečteno: 274x