Už i koně dopují

19. 01. 2016 17:23:00
A je to definitivně potvrzené. I druhý kontrolní vzorek u vítěze poslední Velké pardubické ukázal, že kůň byl nadopovaný. Rozdíl oproti jiným sportům je, že on za vše nemůže. Vina padá na lidi okolo něj.

Byla to v Pardubicích na podzim velká sláva. Žokej Marek Stromský se na koni Nikasovi konečně dočkal svého prvního vítězství ve Velké pardubické. Po předchozích vystoupeních, kdy byl nejprve diskvalifikovaný, protože nedodržel kurs závodu a podruhé prohrál až v cílové rovince, se na něj konečně usmálo štěstí.

Jeho radost ovšem netrvala nějak extra dlouho. První dopingová kontrola v Německu prokázala přítomnost zakázaných alkaloidů kofeinu a theobrominu. Čekalo se ještě, zda vše prokáže i druhá dopingová zkouška. Teď vyšlo najevo potvrzení nálezu i v B vzorku, testovaném tentokrát v Anglii. Žokej Stromský opět přišel dodatečně o svůj triumf. Vůbec se mu proto nedivím, že je naštvaný a otrávený a chce se vším praštit. Otázka ovšem je, kdo za doping a celou aféru může?

Myslím si, že koně a jezdce můžeme vyloučit rovnou. Zbývá majitel a hlavně trenér koně. Majitele můžeme škrtnout také. Toho teď jen může štvát, že z dvoumilionové odměny nebude nic. Zbývá trenér Popelka. Shodou okolností byl v Pardubicích pozitivní ještě jeden jeho kůň. Pan trenér vše svádí na krmení. Ale kdo je zodpovědný za krmení svých koní? Kdo krmivo objednává a současně by ho měl i kontrolovat?

Pan Popelka vše hází na dodavatele krmiva. Prý příslušná látka nebyla na obalu uvedena. Samozřejmě přišla i reakce od nařčeného dodavatele, který tvrdí, že trenér si nechal krmivo testovat a proto přesně věděl, co svým koním dává. Nemohu si pomoci, ale daleko větší smysl dává vysvětlení zástupce dodavatele krmiva. Ještě než jsem článek dočetl k jeho názoru, napadlo mě samotného, co je to za trenéra, že krmivo nějak nezkontroluje. Je poměrně zvláštní, že máte koně pro Velkou pardubickou a ani si nezkusíte, jestli podávané krmivo splňuje všechny požadavky pro výkonnost koně. A stejně bych si zjistil, jestli krmivo neobsahuje nějaké škodlivé látky, v tomto případě doping.

Vše skončí zřejmě jen v mezích tvrzení proti tvrzení. Největší škodu utrpěl majitel a žokej, kteří byli ve všem nevinně. Otázkou je, koho bude moci trenér Popelka v budoucnu trénovat, pokud nebude nějak potrestán. Já být majitelem koně a chtít z něj mít šampióna, k trenérovi, který ani neví, co koním dává žrát, bych ho zřejmě nedal. Právě ztráta prestiže bude asi největším trestem a ztrátou pro jmenovaného trenéra.

Autor: Jakub Zeman | úterý 19.1.2016 17:23 | karma článku: 14.87 | přečteno: 382x

Další články blogera

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma článku: 35.96 | Přečteno: 1720 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.02 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1854
Mladý člověk se svým názorem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...