Čeká nás 14 dní hysterického hulákání pražské kavárny

Tak máme za sebou první kolo. Pokud není člověk úplný hlupák, musel finálovou dvojici předpokládat. Otázkou zůstává, co s tím dál. Koho zvolit, aby dobře reprezentoval a plnil tuhle víceméně čestnou funkci?

Sám jsem volil pana Fischera. Člověka s politickými zkušenostmi, který ale zdaleka neměl takovou mediální protekci a prezentaci, jako někteří jiní. Získal velice zajímavých více než deset procent a porazil i silně mediálně tlačeného Horáčka. Za mě spokojenost. Nicméně teď mě čeká rozhodování, koho ve druhém kole. Na rovinu říkám, že ještě nejsem rozhodnutý, kdo z nich to bude. A současně říkám, že ani jeden by mi tam nevadil. Kdo by mi opravdu vadil (Horáček, Topolánek), tak už je naštěstí venku.

U Zemana mě fascinuje jedna podstatná věc. Přes neuvěřitelnou mediální masáž a agitačku, která proti němu, zejména poslední týdny jede, získal naprosto neskutečné dva miliony hlasů. Od nikoho jsme se nedozvěděli, koho budou volit, ale za to každá hérečka vykřikovala do médií, koho volit nebude. A samozřejmě nejen ona. Jsem přesvědčen, že spoustu lidí právě tahle negativní a někdy až vulgární antikampaň tak naštvala, že právě Zemanovi hodili svůj hlas. Tak nějak ze vzdoru.

A můžeme čekat, že následujících čtrnáct dnů, které zbývají do druhého kola, se vše rozjede ještě v daleko větší míře. Tzv. Pražská kavárna šturmuje naplno a některá jejich vystoupení jsou hodně za hranou. Jsou až hysterická. A když se k tomu přidá značně neobjektivní Česká televize, čeká nás náročných čtrnáct dnů. Ostatně, když si už dnes čtu na sociálních sítích vyjádření některých pracovníků tohoto tzv. veřejnoprávního média, přál bych si být muškou z Arabely. Vlétl bych na Kavčí Hory a prohlížel si ty protáhlé obličeje po dnešní prvním kole. A pak už jen pozoroval, jak si musí sednout před kameru a snažit se alespoň naoko o objektivitu a zkousnutí toho dnešního výsledku.

Jak říkám, bude to zajímavých čtrnáct dnů. Pevně věřím, že dojde i na debatu dvou postupujících kandidátů a že ta debata proběhne na avizované Primě. Nemá cenu, aby byla na Barrandově, kde by měl domácí prostředí pan Zeman. Stejně tak nemá cenu, aby byla na České televizi, kde by naopak doma byl pan Drahoš. Prima se v tomto směru jeví jako ideální možnost a místo. Takovou debatu bych si i rád poslech a podíval se na ni. Možná, že i ona by přispěla k tomu, abych se rozhodl, komu ten lístek v druhém kole nakonec hodím. Teď jde jen o to vydržet čtrnáctidenní hysterické kvičení, které na nás bude vyskakovat asi i z lednice, když ji člověk otevře.  

Autor: Jakub Zeman | sobota 13.1.2018 19:13 | karma článku: 45,21 | přečteno: 4820x